Tips

Wat je moet weten om de juiste verlichting in huis te creëren

Om een fijne sfeer in huis te creëren is het belangrijk dat je verlichting in orde is. Je kunt je woning nog zo fijn hebben ingericht, als de verlichting hier niet op aan sluit, kan heel dat interieur teniet worden gedaan door een slecht lichtplan. Licht is dus erg belangrijk, eigenlijk in elk interieur of het nu industriële verlichting is, of sfeerverlichting. Op de ene plek wil je veel en helder licht, omdat het een praktische plek is, terwijl je op de andere plek juiste sfeerverlichting wil. Hieronder beschrijven we enkele zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste verlichting in je huis.

Werk altijd vanuit een basisverlichting

Basisverlichting is de standaard verlichting die een ruimte verlicht. Vaak worden hier een of meerdere lampen voor gebruikt die naar alle kanten licht verspreiden, of een lamp die naar het plafond straalt. Deze vorm van verlichting zorgt ervoor dat de ruimte egaal verlicht wordt en te grote contrasten vermeden worden. Het is praktisch wanneer de basisverlichting gedimd kan worden om zo de sfeer aan te kunnen passen vanuit die basis.

Zorg voor voldoende natuurlijke verlichting

Wat voor weer het ook is, er zal altijd natuurlijk licht naar binnen vallen, zelfs op de meest sombere dagen. Het kan zijn dat je ramen echter te klein zijn, of dat je huis erg diep is waardoor er weinig zonlicht naar binnen valt. Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen.  Oude huizen hebben altijd verticaal georiënteerde ramen gehad. Het licht dat dan naar binnen valt is heel anders dan bij een brede glaspui. Je krijgt meer een spel van licht en donker. Voordeel van horizontale ramen is dat je heel veel licht naar binnen krijgt. Soms teveel, dit is echter weer makkelijk op te vangen door het gebruik van raamdecoratie.

Sfeerverlichting gebruiken

Sfeerverlichting heeft als enige taak het maken van de gewenste sfeer in een ruimte. Dit is dus geen praktische verlichting waar je bij kunt werken. De meest bekende vorm van sfeerverlichting is de kaars of het haardvuur. Maar ook een heel erg gedimde schemerlamp, tafellamp of enorm gedimd spotje.

Accentverlichting is een combinatie

Accentverlichting heeft twee taken: zorgen voor het juiste werklicht en voor voor mooie lichtaccenten die een harmonisch spel aangaan met de basisverlichting. Eigenlijk zet je hiermee deels de sfeer in een ruimte neer. Accentverlichting maakt het huiselijk. Veelal geven deze armaturen gericht licht. Bijvoorbeeld als spot, leeslamp of als schemerlamp met een niet lichtdoorlatende kap.