Tips

Hoe betrouwbaar zijn smartlocks eigenlijk?

smartlock

De meeste inbraken gebeuren op klaarlichte dag, wanneer er niemand thuis is. Dit kan voor jou als een verrassing komen. Nu is er, naast bewakingscamera’s en alarmsystemen, een nieuw apparaat dat gebruikt wordt om de veiligheid in woonwijken op te krikken. Deze nieuwste generatie van technologie voor woonveiligheid, is speciaal bedoeld om inbraken af te schrikken en je gezin thuis veilig te houden.

Smartlocks, ook wel slimme sloten genoemd, zijn netwerkapparaten waarmee je je huis kunt betreden. Dit doe je met een toepassing op je smartphone, die beveiligd is met een wachtwoord. Deze methode is gebruiksvriendelijker dan je huis betreden met sleutels.

Smartlocks kunnen ook gebruikt worden in combinatie met klassieke toegangssystemen met sleutels. Een aanzienlijk aantal woningen is al bezig met de installatie van slimme huishoudelijke apparatuur, die kan variëren van spraakgestuurde toestellen en geautomatiseerde verlichting tot thermostaten en stopcontacten. 

Men trekt echter vaak in vraag, of deze slimme sloten even veilig zijn als een traditioneel slot en sleutel.

Zijn slimme sloten een veiliger alternatief voor traditionele sloten?

In de meeste gevallen wel. Ervaren slotenmakers weten dat de grote meerderheid van huissloten, die voorzien zijn van tuimelaar systemen, met een stootsleutel in slechts enkele seconden ontgrendeld kunnen worden. Dit kan men door de sleutel gewoon iets naar binnen te duwen. 

Het typische pin-tuimelaar slot dat op huizen geplaatst wordt, is niet zo veilig als een hoogwaardig slim slot dat een stalen nachtschootpen heeft. Dit soort slot biedt meer bescherming. Dit zal zowel een Slotenmaker Amsterdam als een slotenmaker in Rotterdam je kunnen vertellen.  

Bovendien verbetert je beveiliging aanzienlijk, door de cilinder en de sleutelingang van je deur te verwijderen. Dit levert een mechanisme op dat veel moeilijker te kraken of open te wrikken is. 

Om binnen te breken zou men dan moeten boren of ze moeten fysiek geweld gebruiken. Zelfs voor ervaren dieven kost dit aanzienlijk meer tijd!

Is het een goed idee om smartlocks te gebruiken?

Een factor die bijdraagt tot de terughoudendheid over de betrouwbaarheid van deze systemen, is de misvatting dat smartlocks enkel geopend kunnen worden met een smartphone. Bepaalde modellen van slimme deursloten kunnen ontgrendeld worden, door alleen maar je telefoon in de buurt te hebben die met Bluetooth verbonden is. 

Als iemand je telefoon zou meenemen, levert dit een aantal problemen op. Anderzijds worden de meeste slimme sloten ook geleverd met een reservesleutel en een toegangscode, die gebruikt kan worden voor het geval je je telefoon niet bij je hebt, een sterk staaltje inbraakbeveiliging dus!

We classificeren een conventioneel smartlock niet als een hoog beveiligingsapparaat, maar toch kan de installatie ervan een enorme verbetering betekenen voor de beveiliging van een huis.

Bovendien bieden ze allerlei extra beveiligingsfuncties die gewone sloten niet hebben, zoals realtime waarschuwingen, het volgen van de activiteiten aan de deuringang en pascodes voor zowel bezoekers als diensten aan huis. Traditionele sloten en moderne slimme sloten kunnen beiden dezelfde mate van beveiliging bieden.