Tegenwoordig laten de meeste mensen bij een uitbouw direct een lichtkoepel of lichtstraat plaatsen. Niet zo vreemd, want de kosten hiervoor zijn minder geworden, de producten beter en het zorgt voor een mooie, lichte, open ruimte. Mocht jij nu ook interesse hebben en alles willen weten over lichtkoepels, lees dan vooral verder.
Meer lichtinval
De belangrijkste reden voor de meeste mensen om een lichtkoepel te nemen is uiteraard om meer lichtinval te krijgen. Vooral bij een uitbouw kunnen er donkere ruimtes ontstaan, wat je goed kunt oplossen met een lichtkoepel. Elk mens heeft behoefte aan daglicht en het is bewezen dat het bijvoorbeeld erg goed is om in te werken. Heb je dus een kantoor aan huis, dan is het de moeite om je er eens in te verdiepen.
Lichtkoepels die open kunnen
Tegenwoordig zijn er ook lichtkoepels die open kunnen. Dit is natuurlijk heerlijk op warme dagen, maar daarnaast is het ook gezond om frisse lucht in je woning of werkruimte te hebben. Dit voorkomt namelijk dat een ruimte vochtig wordt, waardoor er minder kans is op vocht en schimmel. Andere bijkomende voordelen zijn dat je minder snel je licht aan hoeft te doen en dat de woning in de winter sneller opwarmt. Beide werken dus kostenbesparend.
Verschillende materialen
Tegenwoordig zijn lichtkoepels gemaakt van polycarbonaat, acrylaat of gewoon glas. Eerstgenoemde is hierbij de favoriet, omdat het enorm sterk is en daardoor goed beschermt tegen inbraak. Daarnaast is het UV bestendig, waardoor het niet verkleurt door zonlicht. Verder isoleert het goed tegen kou en geluid en zowel glas als acrylaat beschikken niet over al deze eigenschappen.
Allerlei vormen
Lichtkoepels zijn er ook in de meest uiteenlopen maten en vormen. Zo zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in een ronde, rechthoekige, piramidevormige en vierkante uitvoering. Hierdoor is het altijd mogelijk om een lichtkoepel te vinden die past bij je huis en smaak. Ook het materiaal is er in verschillende uitvoeringen, bekendste zijn helder en mat. De laatste wordt vooral gebruikt als er geen inkijk gewenst is of als de warmte buiten gehouden moet worden.
Kosten van een lichtkoepel lopen uiteen
De kosten van een lichtkoepel lopen erg uiteen. Zo is polycarbonaat een stuk duurder dan acrylaat en zijn er allerlei verschillende uitvoeringen. Uiteraard heeft de grootte en vorm ook invloed op de prijs. Het beste kun je je uitvoerig laten informeren en zo een juiste keuze maken voor de ideale lichtkoepel.
Schakel een vakman in
Alhoewel je ook zelf de lichtkoepel kan installeren, raden wij aan om dit door een vakman te laten doen. Je moet namelijk best handig zijn en daarnaast over het juiste gereedschap beschikken. Maak je een foutje, dan is dat in dit geval vaak moeilijk op te lossen. Een vakman weet wat hij doet, en mocht het misgaan, dan ligt de fout bij hem… die dus ook door hem opgelost moet worden.