Tips

Tips voor het financieren van een verbouwing

financieren verbouwing

Een verbouwing van je huis kan in veel situaties een goede optie zijn. Een dakkapel als je een extra slaapkamer wilt. Een uitbouw zodat je woonkamer groter wordt. Of een nieuwe keuken met een extra groot kookeiland. Alleen moet dit ook gefinancierd worden. Een verbouwing kan behoorlijk prijzig zijn. Daarom lees je in dit artikel niet alleen hoe je jouw verbouwing kunt financieren. Je krijgt ook tips voor de financiering.

Hoe financier ik mijn verbouwing?

Je kunt jouw verbouwing op verschillende manieren financieren:

  • Eigen geld Dit is vaak de prettigste optie, maar in veel gevallen ook de lastigste. Je financiert je gehele verbouwing met spaargeld. Voordeel is dat je niet jarenlang een schuld aan het afbetalen bent. Ook heb je geen rentelasten die je moet betalen. Financier je je verbouwing met spaargeld, dan is het een goed idee om ruim voldoende spaargeld voor de verbouwing te reserveren. Zo kan je de verbouwing ook betalen mocht deze onverhoopt duurder uitvallen.
  • Persoonlijke leningen Je kunt ook een persoonlijke lening afsluiten voor de financiering van je verbouwing. Een persoonlijke lening heeft vaak een looptijd van 5 of 10 jaar en kan je afsluiten bij verschillende geldverstrekkers. In tegenstelling tot een hypotheek heb je bij een persoonlijke lening geen onderpand. Hierdoor is de rente die je moet betalen vaak hoger.
  • Verhogen hypotheek Je kunt er ook voor kiezen om je huidige hypotheek te verhogen. Je kunt niet maximaal lenen. De totale hypotheek moet na verbouwing binnen de 100% van de marktwaarde van je woning vallen.
  • Tweede hypotheek Tot slot kan je ook kiezen voor een tweede hypotheek. Vaak wordt deze afgesloten bij dezelfde hypotheekverstrekker als die van je eerste hypotheek.

Tip 1: Ga na of je subsidie kunt krijgen

Soms kom je in aanmerking voor een subsidie, omdat je tijdens de verbouwing energiebesparende maatregelen treft. Je verbetert bijvoorbeeld de isolatie van je woning. Mogelijke subsidies zijn vaak afhankelijk van de gemeente waar je in woont. Ga dus bij jouw gemeente na of je mogelijk subsidie kunt krijgen voor je verbouwing. Dit kan het bedrag dat je moet financieren aanzienlijk verlagen!

Tip 2: Controleer de WOZ-waarde

Mogelijk wordt je woning meer waard door de uitgevoerde verbouwing. Hierdoor kan ook de WOZ-waarde toenemen. Is dit het geval, dan is het een goed idee om dit door te geven aan je hypotheekverstrekker. Doordat je woning meer waard is ten opzichte van je uitstaande hypotheek, kom je mogelijk in een lagere renteklasse. Dit betekent dat je rentetarief omlaag kan gaan na je verbouwing.