Kinderkamer

Hoe maak je veilig gebruik van baby hangmatten?

Baby hangmatten kunnen een handige manier zijn om je kleintje te laten rusten en te kalmeren. Ze bieden een geborgen gevoel en een wiegende beweging die baby’s kunnen kalmeren en helpen in slaap te vallen. Toch moet het gebruik van baby hangmatten met zorg gebeuren om de veiligheid van je baby te waarborgen. Je kunt een hangmat kopen bij dehangmat.be en even verder lezen hoe je veilig gebruik kunt maken van deze baby hangmatten.

Waarom een baby hangmat gebruiken?

Baby’s worden vaak gekalmeerd door zachte, wiegende bewegingen, die hen doen denken aan de bewegingen in de baarmoeder. Een baby hangmat bootst deze beweging na en biedt een knusse omgeving waarin je baby zich veilig voelt. De wiegende beweging van de hangmat kan helpen om je baby in slaap te sussen en te troosten. Vooral pasgeboren baby’s kunnen profiteren van de kalmerende effecten van een baby hangmat.

Veilig gebruik van baby hangmatten

Om een baby hangmat veilig te gebruiken, moet je letten op de leeftijd van je baby. Het is veilig om een hangmat te gebruiken als je baby pasgeboren is tot ongeveer 2 maanden oud. Na die tijd bewegen baby’s meer en kunnen ze in posities terechtkomen waarin ze moeilijk kunnen ademen. Het is dus beter om de hangmat niet te gebruiken als je baby begint te rollen of meer beweeglijk wordt. Daarnaast is het belangrijk om altijd goed op je baby te letten als hij in de hangmat ligt. Laat je baby nooit alleen in de hangmat, zelfs niet voor een korte tijd. Dit geldt zowel wanneer je baby wakker is als wanneer hij slaapt. Gebruik de hangmat ook niet te lang achter elkaar. Het is het beste om de hangmat alleen gedurende korte perioden te gebruiken, vooral overdag. Het is niet de bedoeling dat je baby lange tijd in de hangmat ligt en het is ook niet goed om de hangmat als enige slaapplaats te gebruiken. Als je een hangmat hebt die aan haken of een standaard hangt, zorg er dan voor dat alles goed vastzit. Controleer regelmatig of de hangmat stevig hangt en de bevestigingen niet los zitten. Zo blijft de hangmat veilig voor je baby.

Waarom niet gebruiken als slaapplaats?

Hoewel een baby hangmat comfortabel en kalmerend kan zijn, wordt het afgeraden om het te gebruiken als permanente slaapplaats. Baby’s moeten slapen op een stevige, vlakke ondergrond om wurging of ademhalingsproblemen te voorkomen. Hangmatten kunnen mogelijk bepaalde posities veroorzaken waarin ademhalen bemoeilijkt wordt, vooral naarmate baby’s actiever worden in hun slaap. Het gebruik van een baby hangmat kan dus een nuttige manier zijn om je baby te kalmeren en te laten rusten, maar het is essentieel om veiligheidsrichtlijnen te volgen.