Keuken

Dit zijn de beste espressomachines van 2023

beste espressomachines van 2023

Je hebt eindelijk besloten om een ​​espressomachine te kopen, maar wordt daarna direct overweldigd door de keuze. Weet je niet zeker of je moet investeren in een automatische- of een semiautomatische machine? Vraag je je af of jouw nieuwe espressomachine druk profilering nodig heeft? Lees dit artikel om de beste espressomachines van 2023 te vinden. 

Hier moet je aan denken als je een espressomachine gaat kopen

Er zijn veel goede espressomachines, maar wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Bedenk voordat je een espressomachine koopt wat je nodig hebt. Denk daarbij aan kwaliteit, voorbereidingstijd, installatievereisten en andere persoonlijke voorkeuren (ontwerp, fabrikant, land van productie, enz.).

Professionele machines bieden de meeste controle over de espresso. Er zijn veel factoren die de smaak, het aroma en de kwaliteit beïnvloeden: maalgraad, druk, temperatuur, extractietijd en meer. Sommige machines laten een fijne afstelling van deze elementen toe, zodat je bepaalde smaken kunt accentueren of defecten kunt maskeren. Een machine kan menselijke fouten verminderen, maar een goede barista is nog steeds essentieel voor het produceren van een kwaliteitsepresso. Sommige professionele machines hebben touchscreen-displays om functies eenvoudig te bedienen. Maar als het kapot gaat, kunnen die barista’s de machine dan nog gebruiken door deze factoren handmatig te moeten regelen?

Met welke factoren moet je rekening houden als je een espressomachine gaat kopen?

Je moet ook overwegen hoe het werkt wanneer je veel drankjes tegelijk moet bereiden. Hoeveel mensen drinken er koffie in jouw huishouden? Wil je meer dan één stoompijpje? Het hebben van meer gezinsleden vereist meer schoonmaak, onderhoud en ruimte. Het aantal ketels van de machine heeft invloed op hoe snel de druk weer op gang komt na het maken van een espresso. Drukstabiliteit is belangrijk voor consistentie en de stabiele modellen hebben minimaal twee ketels. 

Espressomachines met variabele druk kopen

Verschillende drukprofielen kunnen aanzienlijk verschillende resultaten opleveren. Het aanpassen van de druk kan in sommige gevallen de kanalisatie verminderen en de extractie verbeteren. En hoewel je misschien denkt dat je gewoon een consistente waterstroom wilt, is stroming profilering een andere manier om extractie te manipuleren. Staat de machine dit toe en is dat belangrijk voor jou? 

Hier zijn nog enkele factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een espressomachine koopt:

Zoek uit hoe lang het duurt voordat de machine is opgewarmd als deze is ingeschakeld. Je wil weten dat het klaar is om te werken als je elke ochtend naar beneden komt. Als je van plan bent om drankjes te serveren met latte art, controleer dan hoe gemakkelijk het stoompijpje te bedienen is. Sommige machines zijn nauwkeuriger in het beheersen van stoom dan andere.

Dit zijn de beste espressomachines van 2023

Controleer het energieverbruik van je espressomachine

Grote machines hebben meer vermogen nodig, maar sommige modellen hebben energiebesparende opties. Sommige modellen vereisen de installatie van waterfilters. Is dit een reële optie voor jou? Als je regelmatig een kopje koffie pakt op weg naar je werk, kan een espressomachine voor thuis een goede investering zijn. Maar hoeveel tijd en moeite wil je besteden aan je dagelijkse kopje? Er zijn verschillende overwegingen bij het kiezen van een thuis machine om espresso te maken. Alle espressomachines hebben enig onderhoud nodig: het koffieresidu verwijderen of capsules legen, de lekbak schoonmaken, het watercompartiment vullen, enz. Maar je moet er wel over nadenken of je een afneembare zetgroep wilt behouden of niet. Dit is het deel van de machine waar je de portafilter in vergrendelt.

Dit zijn de beste espressomachines van 2023: afneembare zetgroepen

Sommige machines hebben afneembare zetgroepen die gemakkelijk te openen zijn voor reiniging of inspectie. Andere machines hebben een ingebouwde zetgroep die is ontworpen om zichzelf automatisch te reinigen. Deze kunnen lastig zijn om naar te kijken als er iets misgaat. Als je graag zelf aan de slag gaat, kies dan voor een machine met een afneembare zetgroep. Als je liever de machine de schoonmaak laat doen, moet je mogelijk betalen voor een service als iets niet werkt. Bij de aanschaf van een automatische espressomachine moet je ook rekening houden met de pompdruk. De druk bepaalt hoeveel smaak de machine uit de koffie kan halen, evenals de kwaliteit van de melk. Zoek naar een machine met negen bars of meer. 

Handmatige espressomachines 

Handmatige machines gebruiken een hendel om de druk te creëren die nodig is voor extractie. Ze zien er geweldig uit, maar ze kosten veel moeite om te gebruiken en onderhouden. Het is onwaarschijnlijk dat je er een wilt als dagelijkse machine.

De beste espressomachines van 2023: prosumer-machines

Je kunt ook denken dat je een professionele of prosumer-machine wilt met één groepskop en een stoompijpje. Ze maken dezelfde bereiding van espresso’s mogelijk als in een café. Maar het is belangrijk om te weten of een complexe machine goed bij jou past. Met prosumer-machines moet je de espresso parameters regelen, net als een barista: regeling van de molen, hoeveelheid gemalen koffie, druk, enz. Dit kost tijd om te leren. 

Een halfautomatische machine

Misschien vind je dat juist leuk; in dat geval, ga je gang, koop er een en geniet ervan deze parameters onder de knie te krijgen. Als je echter elke ochtend snel en gemakkelijk een espresso of cappuccino wil, is dit niet het type machine voor jou. Als het gebruik van een prosumer-machine te veel moeite kost, overweeg dan een halfautomatische machine. Zij nemen een deel van het werk uit handen. Gemeenschappelijke kenmerken zijn onder meer digitale displays, programmeerbare knoppen, voormalen, pre-infusie en temperatuurregeling. Selecteer een programma en druk op een knop. Het is veel moeilijker om het te verknoeien, maar je hebt nog steeds de controle. 

de beste espressomachines van 2023

Volautomatische- en capsulemachines voor het maken van espresso

Volautomatische machines doen alles. Ze zorgen ervoor dat ze koffie en water geven met een druk op een knop. Ze geven je geen enkele controle over de extractie, maar ze leveren een enigszins consistente espresso met minimale inspanning. Capsulemachines vermijden menselijke fouten bijna volledig. Houd het waterreservoir vol, stop een verzegelde capsule koffie in de machine en druk op een knop.

Ze laten geen rommel achter om op te ruimen, maar houden rekening met de milieu-impact aangezien sommige fabrikanten gerecyclede en biologisch afbreekbare versies introduceren, maar heb je echt een capsule nodig? Veel automatische machines geven je een koffie, maar ze hebben ook een slechte naam in de koffie-industrie. Je bent namelijk beperkt tot het gebruik van de capsules die beschikbaar zijn voor het machine model – en de meeste merken die capsules maken, zijn tweederangs producenten. Maar er is een groeiende markt voor speciale capsules, met merken die werken aan het maken van speciale capsules van hoge kwaliteit die soms ook afbreekbaar zijn.

Er zijn dus enorm veel factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een espressomachine. Door over bovenstaande punten na te denken, kun je de beste keuze maken voor jou. Wees niet bang om rond te kijken, onderzoek te doen en vragen te stellen. De investering is het waard als je die heerlijke espresso proeft!

Lees ook: Top 5 beste staafmixers van 2021

Dan hier onze keuzes voor de beste espressomachines van 2023:

De'Longhi Magnifica S ECAM20.110.B
De’Longhi Magnifica S ECAM20.110.B
Philips LatteGo 2200 Serie EP2231 40
Philips LatteGo 2200 Serie EP2231 40
Philips LatteGo 4300 serie EP4346 70
Philips LatteGo 4300 serie EP4346 70
Krups Evidence ECO-Design EA897B
Krups Evidence ECO-Design EA897B
Siemens EQ.6 Plus s100 TE651209RW
Siemens EQ.6 Plus s100 TE651209RW
Siemens EQ.6 Plus s500 TE655319RW
Siemens EQ.6 Plus s500 TE655319RW