Interieurtrends

Alle ins en outs van een open haard

open haard in je huis

In nieuwbouwwoningen zul je nog maar zelden een open haard zien. De meeste nieuwbouwwoningen zijn voorzien van een modern verwarmingssysteem en een open haard past daar niet in. In veel oudere woningen is nog wel een open haard aanwezig, maar zal niet vaak gebruikt worden om de woning te verwarmen. Wat zijn de voordelen van een open haard om toch tot de overweging te komen om een open haard in je woning te installeren en wat komt er kijken bij een open haard? 

Wat zijn de voordelen van een open haard?

• Het belangrijkste voordeel van een open haard in je huis nemen is de gezelligheid. Een knisperend vlammenspel en de geur van verbrand hout geeft nu eenmaal een gezellige sfeer. 
• Een open haard kun je onafhankelijk van andere bronnen, zoals elektriciteit of gas laten branden. Je hebt enkel houtblokken nodig. 
• Een open haard kun je dusdanig in je eigen stijl bouwen, zodat het naadloos in je interieur past. 
• Een open haard is vrij gemakkelijk om te bouwen tot een systeem waarbij je een inzetkachel kunt gebruiken. Hiermee kun je de open haard gemakkelijk als warmtebron voor je gehele huis gebruiken. 

Wat komt er kijken bij een open haard?

Wil jij een open vuurplaats in je huis? Dan zul je rekening moeten houden met enkele zaken. Een vereiste voor een open haard in je huis is de aanwezigheid van een schoorsteen. Heb je geen schoorsteen, dan zal er een mogelijkheid moeten zijn om alsnog een schoorsteen te bouwen. Heeft je huis wel een schoorsteen, dan is het heel belangrijk dat de schoorsteen in goede staat is. Er mogen geen scheuren en barsten inzitten en hij mag niet verstopt of erg vuil zijn. Voor installatie van een open haard is het aan te bevelen de schoorsteen zeer grondig te laten inspecteren en te repareren of te reinigen. 

De functie van de open haard

Je moet goed nadenken over de functie van de open haard. In de meeste gevallen zal een open haard dienen als een gezellige open vuurplaats. Wil je de open haard toch gebruiken als hoofdverwarming voor de ruimte, dan zul je rekening moeten houden met de grootte van de ruimte en daar de afmetingen van de open haard op moeten aanpassen. Een open haard kan enkel de ruimte verwarmen waar hij staat, dus je zult ook andere verwarmingsvormen moeten plaatsen in de overige ruimtes in je woning.