Tips

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen in 2022? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

huis-verduurzamen

Het verduurzamen van je huis kan erg interessant zijn. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook vanwege de stijgende energieprijzen.
Er kunnen hierbij diverse vragen omhoogkomen zoals wat kost het om een huis te verduurzamen, welke regelingen zijn er om je huis te verduurzamen, is er een subsidie voor het verduurzamen van de woning en hoe maak ik mijn huis groener? Wij helpen je graag mee en zette een paar tips voor je op een rij over het investeren in een duurzaam huis.

Investeren in een duurzaam huis

Wanneer je een huis wilt verduurzamen zijn er drie stappen te nemen om een huis te verduurzamen:

  1. Ervoor zorgen dat het huis weinig energie nodig heeft. Een goed geïsoleerd huis ligt aan de basis van elke verduurzaming.
  2. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen dat de energie die er is zo efficiënt mogelijk wordt gebruikt door het huis.
  3. Tot slot is het van belang om de energie die gebruikt wordt zo duurzaam mogelijk op te wekken. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.

Hoe maak ik mijn huis groener?

Er zijn verschillende grote en kleine aanpassingen om een huis energiezuiniger te maken. Denk hierbij aan het isoleren van de woning, een huis energiezuiniger maken of een huis gasvrij maken.
Afhankelijk van het huis zijn diverse opties mogelijk om te investeren in een duurzaam huis. Wil je precies weten wat voor jouw woning mogelijk is win dan onafhankelijk advies in voor het verduurzamen van de woning.


Maar hoe maak ik mijn huis groener of hoe kan ik mijn huis energiezuiniger maken?
Een grote stap, die in meerdere kleine stappen gezet kan worden, is een huis gasvrij maken. De stappen die hiertoe gezet moeten worden zijn afhankelijk van het type huis.

Isolatie

Het begint bij goede isolatie (spouwmuren isoleren, maar ook de vloeren en het dak). Daarnaast is het belangrijk om in alle ruimtes HR++ glas te plaatsen in combinatie met kozijnpanelen.
Wat is een kozijnpaneel? Kozijnen zijn vaak de zwakke plekken in de isolatieschil van een woning. Het is daarom vaak de eerste stap om te verduurzamen. Dubbel glas of een goed geïsoleerd kozijnpaneel kan daarbij een groot verschil maken. Een kozijnpaneel is een dicht paneel in het kozijn, wat vaak als borstwering of bovenaan in een kozijn wordt toegepast.
Het energiezuiniger maken van een huis is niet alleen het vinden van een andere vorm om het huis te verwarmen, maar ook om zuiniger om te gaan met de energie die in het huis zit.

Warmtepomp plaatsen

Een vervolgstap is een warmtepomp plaatsen. Sinds 1 juli 2020 mogen nieuwbouwhuizen wettelijk gezien niet meer worden opgeleverd zonder aardgasvrij te zijn, maar ook bij bestaande huizen wordt er steeds vaker gekeken naar mogelijkheden om een huis gasvrij te maken en een warmtepomp te plaatsen.
Hoe maak ik mijn huis groener zou je ook letterlijk kunnen nemen. Een groen dak op een huis werkt namelijk verkoelend en vanwege de positieve effecten op het milieu bieden veel gemeenten een subsidie aan om het aantrekkelijker te maken om te investeren in een duurzaam huis te stimuleren door een groen dak of gevel te plaatsen.

Wat kost het om een huis te verduurzamen?

Zoals hierboven geschreven zijn er diverse mogelijkheden om een huis energiezuiniger te maken. Een veel gehoorde vraag is dan ook: wat kost het om een huis te verduurzamen? Dit is erg afhankelijk van de huidige staat van de woning. Een slecht geïsoleerde jaren 30 woning zal een hogere investering nodig hebben dan een woning gebouwd in 2020. Hierdoor zullen niet alle stappen nodig zijn. Met onafhankelijk advies voor het verduurzamen van de woning zal je altijd een preciezer beeld hiervan krijgen.

De kosten voor een warmtepomp plaatsen kunnen variëren van €4.000,- tot ongeveer €30.000,- afhankelijk van het type pomp en het vermogen wat nodig is voor het verwarmen van het huis. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog bijkomende kosten mocht het nodig zijn naast een warmtepomp plaatsen zoals het plaatsen van eventueel zonnepanelen of verbetering van de isolatie. De kosten kunnen al snel oplopen, maar er zijn gelukkig diverse vormen van subsidie voor het verduurzamen van een woning.

Welke regelingen zijn er om je huis te verduurzamen?

Doordat de kosten flink kunnen oplopen en de overheid er ook belang bij heeft dat huizenbezitters investeren in een duurzaam huis, zijn er diverse mogelijkheden voor subsidie voor het verduurzamen van de woning. Hieronder gaan we verder in op de mogelijkheden in 2022.

Hoeveel subsidie isolatie 2022?

Om antwoord te geven op de vraag welke regelingen zijn er om je huis te verduurzamen zullen we beginnen met de meeste bekende, namelijk de ISDE-regeling. Dit is een subsidie voor het verduurzamen van de woning door diverse investeringen zoals een (hybride) warmtepomp plaatsen, zonneboiler, een aansluiting op het warmtenet en met vijf typen isolatiemaatregelen. Let hierbij wel dat het alleen mogelijk is om subsidie aan te vragen voor de isolatiemaatregelen in combinatie met één van de andere investeringen en dat de subsidie alleen kan worden aangevraagd voor het isolerende glazen en de kozijnpanelen dus niet de investering om het gehele kozijn te vervangen).

Sinds 1 januari is de isolatie subsidie 2022 vernieuwd. Wanneer je namelijk niet twee, maar drie verduurzamingsmaatregelen neemt dan krijg je 30% van de kosten vergoed (voorheen was dit 20%). Interessant om te weten is dat niet alleen huiseigenaren de isolatie subsidie 2022 kunnen aanvragen, maar ook Verenigingen van Eigenaren (VVE’s). Hieronder valt ook de subsidie spouwmuurisolatie 2022.

Is er in 2022 nog subsidie voor zonnepanelen?

De overheid heeft besloten om met de subsidie voor zonnepanelen te stoppen. Wel is het mogelijk om gebruik te maken van de Energiebespaarlening voor de aanschaf van zonnepanelen. Verder is het mogelijk om de btw van de aankoop en de installatie van de zonnepanelen terug te vragen.

Wat valt er onder Verduurzamingshypotheek?

Er zijn ook banken die een verduurzamingshypotheek aanbieden. Deze banken bieden dit aan naast je bestaande hypotheek.
Wat valt er onder een Verduurzamingshypotheek? Het voordeel van een verduurzamingshypotheek is dat je nog niet precies hoeft te weten welke verduurzamingsmaatregelen wilt gaan treffen, maar wel voor welk bedrag. Investeren in een duurzaam huis is uiteraard de bedoeling dus het is alleen mogelijk om hier gebruik van te maken wanneer het gaat om het duurzamer maken van de woning.
Als je energiebesparende voorzieningen financiert dan is het mogelijk tot 106% van de waarde van het huis te lenen in plaats van 100%.

Tot slot: de investering die je maakt om een huis energiezuiniger te maken kan je zo groot of zo klein mogelijk maken. De maatregelen zijn niet allemaal even ingrijpend, evenals de kosten. Er zijn diverse mogelijkheden om dee kosten te financieren met subsidies van de overheid, maar het is ook mogelijk om met een Verduurzamingshypotheek financiering te verkrijgen hiervoor. Een andere optie is om de investering te spreiden door eerst met kleine stappen of ingrepen te beginnen en steeds iets meer te doen. Zo is meteen een warmtepomp installeren een grote stap, maar het is ook mogelijk om eerst met isolatie te beginnen of zonnepanelen.
Wat je beslissing ook wordt: investeren in een duurzaam huis levert vrij snel besparingen op.