Gordijnen versus luxaflex

Gordijnen versus luxaflex: de voor- en nadelen op een rijtje

Belangrijkste verschillen tussen twee soorten raambekleding

Als je gordijnen vergelijkt met luxaflex, wat zijn dan de belangrijkste verschillen qua raambekleding? Gordijnen versus luxaflex biedt interessante uitkomsten in de vergelijking. Of je nu gordijnen in plaats van luxaflex kiest of voor luxaflex in plaats van gordijnen: beide systemen raamdecoratie hebben hun eigen voordelen en nadelen. Wat zijn de belangrijkste verschillen als er wordt ingezoomd op gordijnen versus luxaflex?

Gordijnen ophangen: de voordelen

Gordijnen ophangen in de woonkamer, slaapkamer of elders, biedt de nodige voordelen. Hoewel er allerlei moderne raamdecoraties zijn opgekomen, zoals luxaflex en plissé gordijnen, doet het traditionele gordijn het nog altijd goed. En terecht, gezien de voordelen. De grootste pre om te kiezen voor gordijnen in plaats van luxaflex of andere soorten raamversiering ophangen, is het feit dat gordijnen gunstig zijn voor de akoestiek in huis. Ze voorkomen dat het gaat galmen in de woonkamer, doordat ze geluiden absorberen. Ten tweede isoleren gordijnen uitstekend. Ze houden veel warmte vast, waardoor de energierekening lager uitvalt dan zonder gordijnen. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet voor de radiator hangen, zodat de warmte goed de woonkamer in kan komen. Een laatste voordeel van gordijnen is dat ze beschikbaar zijn in uiteenlopende soorten. specifiek: verduisterende gordijnen, vitragegordijnen en inbetween gordijnen. 

De nadelen van gordijnen

Nadelen zijn er ook al je voor gordijnen kiest. Gordijnen ophangen heeft al nadeel dat je de lichtinval niet kunt afstemmen. Dit is een nadeel als je kijkt naar gordijnen versus luxaflex: luxaflex is flexibel en eenvoudig bij te stellen om de lichtinval te bepalen. Een ander nadeel van gordijnen is dat je gaten moet maken in muren en/of het plafond, om ze stabiel te kunnen ophangen. 

luxaflex in plaats van gordijnen

De pluspunten van luxaflex als raambekleding

Kijk hje naar de kwestie gordijnen versus luxaflex bij het kiezen van raambekleding, dan heeft luxaflex eigen specifieke voordelen en nadelen vergeleken met gordijnen. Ga je voor luxaflex in plaats van gordijnen, dan is het grootste voordeel van luxaflex het feit dat je de hoeveelheid binnenvallende lichtstralen goed kunt afstemmen. Verder staat luxaflex eigentijds en modern. Ten slotte biedt luxaflex in plaats van gordijnen kiezen als voordeel dat je qua modellen, vormgeving en materialen (kunststof, hout, metaal) een veel groter keuzepakket hebt.

Nadelen van luxaflex zijn er ook

De nadelen van luxaflex zijn met name verbonden aan de materiaalsoort. Zo is een houten luxaflex relatief zwaar en kan kunststof luxaflex statisch worden. En verder is luxaflex lastiger schoon te maken en te houden dan gordijnen. Er komt snel stof in te zitten en vettigheid.