Tips

Aanhangwagen of oplegger

aanhangwagen

Een aanhangwagen en een oplegger zijn er beide voor dezelfde doeleinden. Dingen vervoeren natuurlijk. Maar een oplegger koppel je niet zomaar achter je auto. Een oplegger en een aanhangwagen verschillen dus wel met elkaar. Een aanhangwagen is toegankelijker omdat je hiervoor niet meteen een extra rijbewijs voor nodig bent.

BE Oplegger

Veel gebruikt in combinatie met een BE rijbewijs is de BE oplegger. Het trekkend voertuig is dan een trekker met de uitstraling van een bus en de oplegger/ aanhanger is dan hieraan gekoppeld. Men spreekt dan van een BE combinatie. Veel gebruikt om zonder vrachtwagen rijbewijs toch een zware lading

Middenas aanhanger

Een middenas aanhanger is een aanhanger met een enkele as, deze is dan geplaatst in het midden van de aanhanger. Bij een tridem aanhanger is ook een as geplaatst in het midden van de aanhanger alleen zitten er dan aan beide kanten nog een as. Bij een tandemasser zijn er twee assen verdeeld over de aanhangwagen. Deze zijn dan beide niet geplaatst in het midden. Ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden assen, of een aanhangwagen kopen?

Wetgeving aanhangwagen

Een aanhangwagen moet aan verschillende eisen voldoen zodat je er de weg mee op mag. Met een ongeremde aanhangwagen ben je zelf verantwoordelijk voor de staat van deze aanhanger. Een geremde aanhanger moet daarentegen wel gekeurd worden. Een aanhanger heeft een aantal verplichte eisen waar deze aan moet voldoen:

  • Verlichting en reflectoren
  • Juiste banden profiel
  • Afmetingen
  • Maximaal laadvermogen

Oplegger keuren 

Wanneer een trailer over een laadvermogen hoger dan 3500 kg beschikt is deze verplicht aan een APK keuring. Voor deze keurig geldt dat deze ieder jaar gedaan moet worden. Wanneer je de trailer goed onderhoudt dan is zo’n keurig natuurlijk geen probleem. Je kan zelf de staat van de trailer ook in de gaten houden. De banden bijvoorbeeld. Het bandenprofiel kan je zelf snel checken of je kan kijken of de verlichting nog naar behoren werkt. Je weet zo toch gelijk een beetje waar je aan toe bent voor de keuring. 

Informatie over een oplegger 

Een oplegger wordt veel gebruikt in combinatie met een vrachtwagen, De meeste opleggers hebben ook hydraulische remmen.. Opleggers worden het meest gebruikt met een huif of een vaste gesloten opbouw. Deze zie je vast vaak genoeg voorbij komen op de snelweg. De maximale hoogte is vier meter. Een oplegger mag ook niet langer zijn dan 12 meter (gemeten vanaf het hart van de kingpin). Dit is het koppelpunt waarmee je de oplegger mee aangekoppeld op de koppelschotel van de oplegger. De maximale breedte is 2,55 meter tenzij er een koel vriescombinatie wordt gebruikt dan is het 2,6 meter. 

Een oplegger beschikt niet over een eigen vooras waardoor er een deel van het gewicht rust op het trekkende voertuig. Een oplegger heeft ook altijd een hoger laadvermogen dan 750 kg. 

Wanneer er een oplegger gekoppeld is aan een trekkend voertuig wordt dit een vrachtwagencombinatie genoemd. 

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een oplegger?

Om een oplegger te mogen trekken heb je een rijbewijs C + E nodig. Je mag dan een vrachtwagen besturen. Een oplegger mag dus niet getrokken worden met een rijbewijs BE (aanhangwagen rijbewijs).